Borasol na sinice

Czyli niechciane zielsko w akwarium roślinnym.

Moderator: slawas2

beny_81
Darczyńca
Darczyńca
Posty: 140
Rejestracja: 06 lis 2012 22:56
Imię: Artur
Wiek: 31
Lokalizacja: Chatham

Borasol na sinice

Postautor: beny_81 » 06 gru 2016 01:56

Witam.
Dłuższego czasu nie mogę sobie poradzić z sinicą. Korekta dawek azotu, usuwanie mechaniczne i woda utleniona dają słabe rezultaty, po chwilowej poprawie cyjano wracają. Podobno Borasol radzi sobie całkiem fajnie. Stosował ktoś może?

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam.

kaska187
Doświadczony akwarysta
Doświadczony akwarysta
Posty: 413
Rejestracja: 05 kwie 2011 11:22
Lokalizacja: West Lothian

Re: Borasol na sinice

Postautor: kaska187 » 06 gru 2016 23:40

Nie stosowalem,czytalem jak zapewne Ty,ze ktos tam z dobrym skutkiem stosowal,wersja drozsza chemiclean,powinno zdac egzamin,czasami trzeba powtorzyc.
Moje akweny:
360l,350l,90l i jakies tam male cos.
Obecny aranz:

viewtopic.php?f=74&t=870

aczkolwiek zaczyna kielkowac juz cos nowego

Pozdrawiam Marek

beny_81
Darczyńca
Darczyńca
Posty: 140
Rejestracja: 06 lis 2012 22:56
Imię: Artur
Wiek: 31
Lokalizacja: Chatham

Re: Borasol na sinice

Postautor: beny_81 » 09 gru 2016 02:05

Borasol już zamówiony, za jakiś czas dam znać jak się spisał.
Marku, z tego co pamiętam kiedyś Ty miałeś problem z cyjano. Jak sobie z nimi poradziłeś?

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam.

kaska187
Doświadczony akwarysta
Doświadczony akwarysta
Posty: 413
Rejestracja: 05 kwie 2011 11:22
Lokalizacja: West Lothian

Re: Borasol na sinice

Postautor: kaska187 » 10 gru 2016 00:50

Ogolnie mialem czasem problem z sinica,na podlozu jono.
Kwestia jest taka o ile podloze moze byc naszpikowane kapsulkami,lub fosforem z samej podazy,gdyz kazde podloze ciagnie P,wiec w takiej sytuacji moze byc dysproporcja miedzy P-NO3 w podlozu.
Dlatego tez przykladowo na angielskim UKAPSIE mozna isc taka droga i utrzymywac dosc wysoko azot,jak pamietam,okolo 50ppm,aczkolwiek nie wszystkim sie to podoba,ewentualnie uzyc chemii,ja akurat uzywalem chemiclean i zdal egzamin.
Wtedy nie mialem info o Borasolu.
Moje akweny:
360l,350l,90l i jakies tam male cos.
Obecny aranz:

viewtopic.php?f=74&t=870

aczkolwiek zaczyna kielkowac juz cos nowego

Pozdrawiam Marek